logo-aldenghoor-horizontalwapen-footerlogoicon-addressicon-closeicon-envelopeicon-facebookicon-instagramicon-linkedinicon-menuicon-phoneicon-selecticon-warningicon-youtube
Reserveren

Eigenaren Kasteel Aldenghoor

Kasteel Aldenghoor werd bewoond door een zevental adellijke geslachten:

  • van 1150 – 1212 van de Graven Van Ghoor de Looz
  • van 1212 – 1380 van de Heren Van Ghoor de Horne
  • van 1380 – 1428 van het geslacht Van den Bongaert
  • van 1428 – 1501 van het geslacht Van Ghoor de Horne (2de keer)
  • van 1501 – 1535 van het geslacht Van Pallant – Van Ghoor
  • van 1535 – 1629 van het geslacht Van den Boetzelaer – Ghoor
  • van 5 – 14 april 1629 van François de Mauléon
  • van 1629 – 1903 van het geslacht De Keverberg (- Meeuwen).
  • Sinds 9 januari 1903 heeft het geen adellijke bewoners meer gehad.

Na het overlijden van de laatste baron De Keverberg kwam het kasteel in 1909 in bezit van de Zusters Ursulinen. Tussen 1903 en 1909 werd het kasteel beheerd door Driekske Boonen. Na 1909 werd het complex drastisch uitgebreid. Later, in 1929, veranderde het kasteel in een kleinseminarie voor missiepaters. Toen de paters in 1974 vertrokken werd het kasteel weer privébezit.

Familie Hallman
De familie Hallman ofwel prinszessin dr. V. von Hohenzollern kocht kasteel Aldenghoor in 1982. Zij hebben het kasteel volledig gerestaureerd en ingericht tot wat het nu is. Het kasteel bleef in hun bezit tot 2013.

Huidige eigenaren
In 2013 heeft de familie Haans het kasteel en haar landerijen van erfgename mevrouw Olivia Hallman gekocht. Waarna zij het in 2016 verkochten aan de familie Menten-Hilkens. De families Haans en Menten-Hilkens hebben samen de bijgebouwen verbouwd en het kasteel gerenoveerd. Wat de huidige eigenaar betreft hoort Kasteel Aldenghoor weer echt bij Haelen.

Sinds het najaar van 2016 runnen Vera en Rogier Helwegen-Haans een Bed & Breakfast in de bijgebouwen van het kasteel. Na een grondige renovatie en verbouwing kan hier geslapen, gegeten en gefeest worden en zijn er tevens volop mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten. Het kasteel is volledig intact en nog ingericht, zoals de laatste bewoonster er gewoond heeft. Op afspraak worden hier rondleidingen gegeven.

Olaf J. Hallman Kapel
Op het eigen terrein staat een kapel, de Olaf J. Hallman kapel. De kapel is gebouwd in 1984 door de familie Hallman omdat ze vonden dat ieder kasteel een kapel hoort te hebben. Bovendien wilde de familie het kasteel zo veel mogelijk weer terugbrengen in haar oorspronkelijke staat. Tegenwoordig kan er in deze kapel getrouwd en gedoopt worden. In het verleden is er altijd een kapel bij het kasteel geweest. 

Het landgoed en de Kasteeltuin
Het kasteel wordt omringd door een prachtige kasteeltuin die toegankelijk is voor bezoekers. Wandel met je geliefde onder de oude monumentale berceau van wel 150 jaar oud… Deze tunnel van beukenhaag wordt ook wel het pad der bezinning genoemd. Of sta onder de sequoia (mammoet) boom waarvan wordt gezegd dat het de oudste boom van Limburg is. De parkachtige tuin is bijzonder verrassend en romantisch met bruggetjes, bosschages, de vijver, de weilanden en een jeux de boulesbaan. Niet voor niets worden hier regelmatig bruidsreportages gemaakt.

’t Baekhuuske
Achter in de kasteeltuin staat ‘t Baekhuuske. Dit is een stal en tevens theehuis. ‘t Baekhuuske wordt ook gebruikt voor outdoor cooking of een gezellige borrel. Na een huwelijksceremonie in het prieeltje staat de champagne hier al klaar.

Calvarieberg en herdenkingsplaats
Achterin de kasteeltuin ligt de Calvarieberg met het kruis. Daarnaast ligt de begraafplaats, waar in de tijd dat dezusters en  paters op het kasteel woonden, zij hier begraven werden. De graven zijn geruimd maar enkele gedenkstenen staan er nog en de Calvarieberg met het kruis is nog steeds een mooie herdenkingsplaats.  

Oude watermolen: De Vogelmolen
Naast Kasteel Aldenghoor ligt De Vogelmolen, dit was oorspronkelijk een oude watermolen. De watermolen dateert uit 1778 en is in 1883 ingrijpend verbouwd tot industriële stenen watermolen. De opbrengsten van het graan dat in de molen gemalen werd, werden gebruikt om het kasteel in die tijd opnieuw op te bouwen.

Tegenwoordig is restaurant De Vogelmolen hier gevestigd.

Rondleiding Kasteel

Dwaal met ons mee en luister naar de verhalen

Meer weten over al onze mogelijkheden?

Neem dan contact met ons op!

Contact ยป