KASTEEL

LEES DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN KASTEEL ALDENGHOOR

KASTEEL ALDENGHOOR

Het huidige kasteel was oorspronkelijk een versterkt huis en stamt naar alle waarschijnlijkheid uit de twaalfde eeuw. Rond 1435 werd het huis uitgebreid met grachten en wallen. Sinds die tijd spreken we van een kasteel. Rond 1600 werden de woonvleugels opgetrokken en in 1750 de toegangspoort. Kasteel Aldenghoor ligt in het Midden-Limburgse Haelen en is gebouwd door de heren Van Ghoor en Van Horne.

Vroeger heette Kasteel Aldenghoor gewoon Kasteel Ghoor. Omdat er in Neer ook een kasteel Ghoor stond werd het kasteel in Haelen Kasteel Aldenghoor genoemd en het Kasteel in Neer Kasteel Neyenghoor. Kasteel Aldenghoor is gebouwd op een moeras. Vandaar de naam Ghoor wat in het Limburgse dialect moeras betekent.

OMGEVING

De aantrekkelijke steden Roermond met het Designer outlet center, Weert, het witte stadje Thorn en Maastricht liggen op een steenworp afstand. Maar u bent ook zo de grens over naar het Belgische Maaseik en ook Düsseldorf en het Rurhgebied zijn met de auto binnen een half uurtje bereikbaar. Zoekt u liever de natuur op dan kunt u uren wandelen of fietsen in het schitterende natuurgebied De Meinweg of in de bossen van het Leudal. Mountain bikers kunnen hun hartje ophalen met prachtige routes in het Leudal, waar onze topsporters Bart Brentjens en Frans maassen zijn opgegroeid.

Golfliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken op een van de prachtige golfbanen in de omgeving zoals Burggolf in Herkenbosch of de 9-holes baan Het Land van Thorn in Hunsel.

Watersportfanaten kunnen hun hart ophalen op de Maasplassen rondom Roermond of bij Fun Beach in het nabij gelegen Panheel.

Vraag ons naar de vele mogelijkheden rondom ons kasteel. Wij vertellen u er graag alles over.

RONDLEIDNG KASTEEL

Wilt u graag een rondleiding in het kasteel met een lunch of diner, informeer dan naar de mogelijkheden.

NIEUWS

Ivm de feestdagen zijn onze openingstijden gewijzigd.

27 december t/m 4 januari gesloten.

Vanaf 5 januari heten wij u allen weer welkom op de normale openingstijden.

 

EIGENAREN KASTEEL ALDENGHOOR

Kasteel Aldenghoor werd bewoond door een zevental adellijke geslachten:

 • van 1150 – 1212 van de Graven Van Ghoor de Looz
 • van 1212 – 1380 van de Heren Van Ghoor de Horne
 • van 1380 – 1428 van het geslacht Van den Bongaert
 • van 1428 – 1501 van het geslacht Van Ghoor de Horne (2de keer)
 • van 1501 – 1535 van het geslacht Van Pallant – Van Ghoor
 • van 1535 – 1629 van het geslacht Van den Boetzelaer – Ghoor
 • van 5 – 14 april 1629 van François de Mauléon
 • van 1629 – 1903 van het geslacht De Keverberg (- Meeuwen).
 • Sinds 9 januari 1903 heeft het geen adellijke bewoners meer gehad.

 

ALGEMEEN EIGENAREN KASTEEL ALDENGHOOR

Na het overlijden van de laatste baron De Keverberg kwam het kasteel in 1909 in bezit van de Zusters Ursulinen. Tussen 1903 en 1909 werd het kasteel beheerd door Driekske Boonen. Na 1909 werd het complex drastisch uitgebreid. Later, in 1929, veranderde het kasteel in een kleinseminarie voor missiepaters. Toen de paters in 1974 vertrokken werd het kasteel weer privébezit.

 

Vraag ons naar de vele mogelijkheden rondom ons kasteel. Wij vertellen u er graag alles over.

FAMILIE HALLMAN

De familie Hallman ofwel prinszessin dr. V. von Hohenzollern kocht kasteel Aldenghoor in 1982. Zij hebben het kasteel volledig gerestaureerd en ingericht tot wat het nu is. Het kasteel bleef in hun bezit tot 2013.

HUIDIGE EIGENAREN

In 2013 heeft de familie Haans het kasteel en haar landerijen van erfgename mevrouw Olivia Hallman gekocht. De familie Haans heeft het kasteel gerenoveerd. Wat de huidige pachters Rogier en Vera Helwegen-Haans betreft hoort Kasteel Aldenghoor weer echt bij Haelen.

Sinds het najaar van 2016 runnen Vera en Rogier Helwegen-Haans een Bed & Breakfast in de bijgebouwen van het kasteel. Na een grondige renovatie en verbouwing kan hier geslapen, gegeten en gefeest worden en zijn er tevens volop mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten. Het kasteel is volledig intact en nog ingericht, zoals de laatste bewoonster er gewoond heeft. Op afspraak worden hier rondleidingen gegeven.

OLAF J. HALLMAN KAPEL

Op het eigen terrein staat een kapel, de Olaf J. Hallman kapel. De kapel is gebouwd in 1984 door de familie Hallman omdat ze vonden dat ieder kasteel een kapel hoort te hebben. Bovendien wilde de familie het kasteel zo veel mogelijk weer terugbrengen in haar oorspronkelijke staat. Tegenwoordig kan er in deze kapel getrouwd en gedoopt worden. In het verleden is er altijd een kapel bij het kasteel geweest. 

HET LANDGOED EN DE KASTEELTUINEN

Het kasteel wordt omringd door een prachtige kasteeltuin die toegankelijk is voor bezoekers. Wandel met je geliefde onder de oude monumentale berceau van wel 150 jaar oud… Deze tunnel van beukenhaag wordt ook wel het pad der bezinning genoemd. Of sta onder de sequoia (mammoet) boom waarvan wordt gezegd dat het de oudste boom van Limburg is. De parkachtige tuin is bijzonder verrassend en romantisch met bruggetjes, bosschages, de vijver, de weilanden en een jeux de boulesbaan. Niet voor niets worden hier regelmatig bruidsreportages gemaakt.

‘T BAEKHUUSKE

Achter in de kasteeltuin staat ‘t Baekhuuske. Dit is een stal en tevens theehuis. ‘t Baekhuuske wordt ook gebruikt voor outdoor cooking of een gezellige borrel. Na een huwelijksceremonie in het prieeltje staat de champagne hier al klaar.

 

CALVARIEBERG EN HERDENKINGSPLAATS

Achterin de kasteeltuin ligt de Calvarieberg met het kruis. Daarnaast ligt de begraafplaats, waar in de tijd dat dezusters en  paters op het kasteel woonden, zij hier begraven werden. De graven zijn geruimd maar enkele gedenkstenen staan er nog en de Calvarieberg met het kruis is nog steeds een mooie herdenkingsplaats.  

 

 

 

 

Meer weten over al onze mogelijkheden?

 

Gemiddelde Score: 9.0
Gebaseerd op 506 beoordelingen over dit hotel

 • Hygiëne 9.3 93% 93%
 • Comfort 9.0 90% 90%
 • Prijs-kwaliteitverhouding 8.7 87% 87%
 • Locatie 9.3 93% 93%

Contact

+31475203247

info@kasteelaldenghoor.nl

Kasteellaan 11, 6081 AN Haelen

Volg ons

Gemiddelde Score: 9.0
Gebaseerd op 506 beoordelingen over dit hotel

 • Hygiëne 9.3 93% 93%
 • Comfort 9.0 90% 90%
 • Prijs-kwaliteitverhouding 8.7 87% 87%
 • Locatie 9.3 93% 93%

Contact

+31475203247

info@kasteelaldenghoor.nl

Kasteellaan 11, 6081 AN Haelen